I. PERIOADA CĂPITANULUI

 

Perioada Căpitanului începe înainte de întemeierea Legiunii, din toamna anului 1919, când Corneliu Codreanu a pășit pragul Universității din Iași și a dat primele bătălii pentru apărarea neamului românesc. Originile mișcării legionare trebuie căutate în această parte a vieții lui, 1919-1927, pe care o putem numi faza pre-legionară, deoarece descoperim în ea, într-o expresie generală, toate acele caracteristici care vor constitui mai târziu profilul acestei mișcări. La înființarea Legiunii, numele Căpitanului era rostit cu admirație de tineret și de masele țărănești, care așteptau de la el mântuirea, ca un nou Horia sau Tudor Vladimirescu. Eroul studențimii devenise o figură legendară a poporului românesc.

Din faza pre-legionară datează toate aceste mari fapte din viața lui Corneliu Zelea Codreanu care au zguduit sufletul țării și au răscolit tineretul, determinându-l să răspundă chemării lui când va înființa Legiunea:

 

– Îndrumarea mișcării studențești, izbucnite la 10 Decembrie 1922, spre țeluri politice cu caracter național.

– Rolul important ce l-a avut la înființarea Ligii Apărării Naționale Creștine.

– Complotul studențesc din 1923, cu strălucita achitare de la Curtea cu Jurați din București.

– Cărămidăria de la Ungheni, din Mai 1924, cea dintâi tabără de muncă voluntară din Europa.

– Ridicarea Căminului Cultural Creștin de la Iași.

– Conflictul cu prefectul de poliție de la Iași, Manciu, schingiuitorul tineretului, care cade lovit de gloanțe în condiții de legitimii apărare.

– Achitarea triumfală a lui Corneliu Codreanu în procesul Manciu, judecat la Turnu Severin, în Mai 1925.

 

Când Căpitanul pune temeliile Legiunii „Arhanghelul Mihail”, în 24 Iunie 1927, dovedise prin faptele lui anterioare că este gata de orice sacrificiu pentru a scoate neamul românesc din suferință și mizerie. El nu se afirmase atunci pentru întâia oară în viața politică, ci era în continuitate de serviciu, luptând pentru aceleași idealuri pe care le urmărise încă din Universitate.

Din punct de vedere doctrinar, spre deosebire de Liga Apărării Naționale Creștine, care se stabilise pe poziții strict defensive, denunțând primejdiile care amenințau neamul, Corneliu Codreanu lărgește orizontul mișcării naționale, înzestrându-o cu principii care îi dau o fizionomie spirituală proprie. El este purtătorul de cuvânt al unei noi concepții de viață, care se cristalizează în ideea omului nou. „Țara aceasta, spunea Căpitanul, piere din lipsă de oameni, nu din lipsă de programe. Aceasta este părerea noastră. Că deci, nu programe trebuie sa creăm, ci oameni, oameni noi. De aceea piatra unghiulară de la care pornește Legiunea este omul, nu programul politic. Reforma omului, nu reforma programelor politice”. Legiunea a fost concepută de Căpitan în primul rând ca o mare școală spirituală, școala omului nou, „în care daca va intra un om, la celălalt capăt trebuie să iasă un erou”.

Ce este eroul legionar? Căpitanul îl definește în modul următor: erou în sens războinic, pentru ca să poată prin luptă să-și impună părerea; erou în sens social, incapabil după victorie de a exploata munca altuia; erou al muncii, uriașul creator prin muncă al țării lui”.

Înarmat cu această doctrină dinamică, și însuflețit de o imensă dragoste de țară, tineretul pornește la cucerirea maselor populare, sub conducerea energică a Căpitanului. Dar se izbește de la primele lui manifestări de „zidul de ură și mișelie” al clasei conducătoare. Oricare ar fi partidul care e la putere, legionarii trebuie să suporte aceleași sălbăticii din partea autorităților, deși își desfășurau propaganda lor în cadrul celei mai perfecte legalități. Fiecare pas înainte trebuie plătit cu grele sacrificii. Opreliștile de tot felul, abuzurile, arestările ilegale, bătăile și schingiuirile sunt la ordinea zilei.

Punctul culminant al prigoanei patronate de partide îl atinge guvernarea liberală, din toamna anului 1933. Șeful acestui partid, I. G. Duca, înscăunat la putere grație bancherilor evrei din Paris, dizolvă mișcarea în 10 Decembrie 1933 și procedează la arestări masive. Peste 11.000 de legionari sunt azvârliți în închisoare, fără a fi vinovați cu nimic și fără a se fi respectat normele legale. Dar nici Duca nu ajunge să se bucure de roadele fărădelegilor lui. Trei studenți legionari, Nicolae Constantinescu, Doru Belimace și Ion Caranica, cunoscuți mai târziu sub numele de „Nicadori”, nemaiputând suporta nedreptățile, batjocurile și suferințele îndurate de legionari și considerând pe Duca responsabil de aceste crime, prin angajamentele ce și le-a luat față de bancherii evrei din Paris, îl împușcă pe peronul gării Sinaia, în seara de 29 Decembrie 1933.

Prigoana începe din nou cu o și mai mare furie. Abia eliberați din închisori în Ajunul Crăciunului, legionarii sunt din nou ridicați de la casele lor și azvârliți în închisoare. Numărul celor închiși, pe bază de ordine guvernamentale, fără nici un amestec al justiției, se ridică de astă dată la 18.000. Căpitanul fiind liber, poliția primește ordin să-l lichideze, dacă va fi prins. Dumnezeu îl ocrotește și nu poate fi găsit. În schimb, Sterie Ciumetti plătește cu viața refuzul lui de a descoperi autorităților gazdele unde s-ar fi putut să se ascundă. Corneliu Codreanu. Mai târziu, după ce furtuna s-a potolit, Căpitanul se predă de bunăvoie Tribunalului Militar al Capitalei, unde se judeca procesul atentatului contra lui Duca. Guvernul urmărea ca sa fie condamnați în acest proces nu numai Nicadorii, ci toți fruntașii Legiunii, în frunte cu Căpitanul și în acest scop Siguranța a înscenat existența unui complot pentru asasinarea lui Duca, la care ar fi participat toți cei aflați pe banca acuzaților, în total 50 de persoane, între cari se aflau, în afară de Căpitan, Ion Moța, Generalul Cantacuzino-Grănicerul, inginerul Clime și tatăl Căpitanului, profesorul Ion Zelea Codreanu. Cu toate presiunile guvernului și ale Regelui asupra generalilor cari formau completul de judecată, procesul se încheie în 5 Aprilie 1934 cu o nouă biruință a Gărzii de Fier. Toți fruntașii legionari sunt achitați, în afară de cei trei atentatori, cari sunt condamnați la muncă, silnică pe viață.

Între anii 1934-1937 mișcarea legionară se bucură de relativă libertate. Prigoana, fără a înceta o clipa, își pierde din virulența anterioară. Tragicul sfârșit al lui Duca a fost un avertisment pentru clasa conducătoare să nu mai încerce o probă de forță cu Mișcarea Legionară. În schimb oculta de la palat n-a renunțat nici o clipă la planul de nimicire a mișcării legionare, dar caută să atingă același fel „cu alte mijloace”. Camarila reușise să, ademenească pe un tânăr legionar, Mihail Stelescu, în care Căpitanul își pusese mari speranțe și acesta își ia odioasa însărcinare să-l suprime cu pistolul sau prin otravă, promițându-i în schimb un loc în guvern și avantaje materiale. Nici acest plan nu reușește. Stelescu este demascat și recunoscut vinovat de un Consiliu de Onoare legionar, prezidat de Generalul Cantacuzino. Continuând însă a servi și mai departe ca unealtă ocultei, Stelescu își primește în vara anului 1936 pedeapsa trădării lui, fiind împușcat de un grup de 10 studenți, cari au intrat în istorie sub numele de „Decemviri”.

În afară de acest trist episod și în afară de hărțuielile zilnice cu autoritățile, între anii 1934-1937 mișcarea își reia cursul ei ascendent. E perioada de creștere și înflorire a Legiunii. Organizația legionari se întinde în toată țara și mii și mii de cuiburi acoperă suprafața ei. Poporul freamătă de bucurie, sperând într-o îndreptare a sorții lui. Amintim câteva din faptele mai importante din această perioadă:

 

– Epopeea taberelor de muncă. În vara anului 1936, aproape nu exista județ care să nu-și fi deschis propria lui tabără de muncă, iar șantierele se numărau cu miile.

– În 1935 se pun bazele comerțului legionar. În 1937 ajunsese la o mare prosperitate, cu zeci de întreprinderi care funcționau.

– În 13 Ianuarie 1937 cad pe frontul din Spania, la Majadahonda, lângă Madrid, eroii legionari Ion Moța și Vasile Marin. Trupurile lor au fost aduse în țară și pe tot parcursul străbătut de cortegiul funebru, de la stațiunea de frontieră Grigore Ghica Vodă până la București, sute de mii de oameni au ieșit în întâmpinarea lor, rugându-se în genunchi înaintea sicrielor în viscolul iernii, aducându-le prinosul lor de recunoștință. Poporul român a trăit atunci un moment de adâncă religiozitate, cum n-a mai cunoscut de multă vreme.

 

Alegerile din 20 Decembrie 1937 au fost un semnal de alarmă pentru oculta palatului, indicându-i ca mișcarea deține suficientă popularitate pentru a cuceri puterea pe căi legale, prin luarea de majorități parlamentare. Acest deznodământ trebuia împiedecat cu orice preț. Regele Carol însărcinează mai întâi pe Octavian Goga, șeful partidului național-creștin, cu formarea noului guvern. Acesta dizolvă corpurile legiuitoare, care nici nu se constituiseră încă și anunță, noi alegeri. Oculta își pusese speranța că cele două, grupări naționaliste se vor încăiera în alegeri, iar masa electorală, dezorientată, se va îndepărta de mișcare și va vota cu guvernul. Manevra nu reușește și atunci Regele recurge la ultimă soluție ce i-a mai rămas: instaurarea unui regim de dictatură sub propria lui răspundere. Octavian Goga este concediat și se constituie un nou guvern, sub președinția Patriarhului Miron, având la Interne pe Armand Călinescu și la Armată pe Generalul Antonescu. Vechea Constituție este abolită și este proclamată de Rege o nouă Constituție, aprobată cu 99% printr-un plebiscit care se ține sub teroare și cu votul pe față.

Toate aceste măsuri erau îndreptate împotriva mișcării legionare și nu erau decât preludiul unei noi prigoane care se va dezlănțui contra ei, mult mai feroce decât cele precedente. De astă dată se urmărește distrugerea ei totală. Noua Constituție, impusă prin forță, servea ca instrument politic și juridic pentru a se pregăti arestarea Căpitanului și apoi asasinarea lui și-a întregii elite legionare. Personajele principale ale ocultei de la Palat care dirijează din umbră acțiunea de nimicire a mișcării legionare erau Elena Lupescu, metresa Regelui, Armand Călinescu și Profesorul Nicolae Iorga. Acesta din urmă se însărcinase, bazându-se pe marele lui prestigiu de apostol al neamului, să convingă opinia publică de pericolul legionar să justifice măsurile luate de regim contra mișcării ca o acțiune curajoasă de salvare a Statului. Zilnic apăreau în Neamul Romanesc, gazeta profesorului Iorga, articole pline de venin, semnate chiar de profesor, în care Căpitanul era atacat în modul cel mai infam.

Căpitanul este arestat în 17 Aprilie 1938 și condamnat mai întâi la șase luni închisoare pentru o presupusă insultă adusă consilierului regal Nicolae Iorga. Dar imediat în continuare i se deschide un nou proces, adevăratul proces, în care este condamnat la 10 ani închisoare pentru ațâțare la război civil, trădare de patrie și legături cu o putere străină, cu scopul de a răsturna ordinea în Stat. Toate aceste acuzații nedrepte sunt spulberate de Căpitan și de apărare în cursul dezbaterilor, dar completul de judecată, prezidat de Colonelul Dumitru, nu ține seamă de probele aduse și se dezonorează, dând un verdict de condamnare, în conformitate cu ordinele primite de la Palat.

Căpitanul a fost ținut în închisoare preventivă la Jilava, iar după ce sentința a rămas definitivă, a fost strămutat la Doftana, pentru ca mai târziu să fie dus la închisoarea din Râmnicu Sărat. Aici au fost concentrați fruntașii legionari din toată țara, condamnați în alte procese, desigur cu intenția de a-i avea pe toți la un loc în momentul când se va hotărî soarta lor.

În noaptea de 29-30 Noiembrie 1938, Căpitanul, împreună cu Nicadorii și Decemvirii, sunt ridicați de la închisoarea Râmnicu Sărat pentru a fi transportați la București. În dreptul kilometrului 30 de pe șoseaua București – Ploiești, Căpitanul și camarazii lui sunt ștrangulați de jandarmii care stăteau în spatele fiecăruia, cu frânghiile ce le aveau pregătite. Trupurile lor neînsuflețite au fost aduse la Jilava, unde au fost azvârlite într-o groapă comună. Mai târziu s-a turnat vitriol peste ele și deasupra mormântului s-a pus o uriașă placă de beton.

Alți legionari cad victima sistemului criminal. Sunt uciși în același mod barbar fără nici o judecată Profesorul Vasile Cristescu, Locotenentul Nicolae Dumitrescu, Dr. Iovu, Dr. Vucu, Nadoleanu, Tiberiu Popa, Ștefan Comjig, preotul-călugăr Isihie Antohie și Nicoleta Nicolescu.

Dar toate au o limită. În 21 Septembrie 1939 cade călăul Armand Călinescu, executat de echipa „răzbunătorilor”, sub conducerea lui Miti Dumitrescu. Regele numește ca președinte de consiliu pe Generalul Argeșanu. Acesta, având la Interne pe Gabriel Marinescu, ordonă împușcarea marii majorități a legionarilor din lagăre și închisori. În afară de această hecatombă, mai sunt executați trei legionari din fiecare județ ceea ce face în total 252 de legionari uciși în această noapte. Trupurile lor au fost apoi azvârlite pe străzi și expuse, pentru a fi văzute de public, 24 de ore.

Perioada Căpitanului se încheie cu acest masacru înfiorător, căruia i-a căzut victima elita mișcării legionare. De aici înainte începe o nouă epocă din istoria Legiunii. Gloanțele cari au doborât pe Armand Călinescu loviseră mortal și regimul, deoarece acesta concentra în mâna lui toate puterile Statului și deținea toate firele aparatului de teroare. Nu se mai găsea un alt om în România, în acel moment, capabil să-i ia locul. După, această, culme de demență sangvinară, începe și dezagregarea regimului. Masacrele patronate de Regele Carol au adâncit prăpastia dintre el și popor, înstrăinându-i și ultimele simpatii. Cu toate groaznicele pierderi suferite, mișcarea își reface rândurile și continuă lupta contra regimului

 

LEGIONARII ASASINAȚI ÎN NOAPTEA

DE 21-22 SEPTEMBRIE 1939

Din Calendarul „Cuvântul” 1941

 

Noaptea de 21 spre 22 Septembrie 1939 sfințește cu sângele ei cea mai mare jertfă eroică din istoria Românilor.

252 legionari, pentru credința lor în opera Căpitanului și în destinul mântuitor al generației de astăzi, au fost asasinați săvârșindu-se astfel o crimă împotriva întregului neam românesc. Legionarii cei mai destoinici, din toate unghiurile țării, din sate și orașe, au adus cu slava morții lor întemeierea României Legionare.

Spiritul lor trebuie să trăiască în făptuirile noastre.

Sângele lor și durerea să o simțim necontenit. Numai astfel le vom da mărirea care li se cuvine. Căci ei sunt: Prezenți, Prezenți, Prezenți, în viața de astăzi și de-a pururi a României Legionare.

 

Penitenciarul Râmnicu Sărat

 

Cantacuzino Alexandru, avocat, București; Totu Nicolae, avocat, București; Clime Gheorghe, inginer; Tell C. Alexandru, avocat, București; Furdui Gheorghe, profesor, București; Bănică Dobre, ad-tor ziar, București; Polihroniade Mihail, avocat, București; Craja Paul, medic, București; Simulescu Sima, profesor, București; Apostolescu Gheorghe, comerciant, București; Istrate Gheorghe, abs. acad. com., București; Banea Ioan, medic, Cluj; Serafim Aurel, inginer, București.

 

La Spitalul Militar Brașov

 

Cotigă Traian, avocat, București, Penit. Sp. R. Sărat; Ionică Eugen, inginer, București, Penit. Sp. R. Sărat; Șiancu Emil, ofițer rez. Cluj, Penit. Sp. R. Sărat; Proca Gheorghe, monteur Domnița Maria (Bacău), cu domiciliul obligator la M. Ciuc; Pihu Grigore, funcționar București, Dom. obl. Vaslui; Sușman Iuliu, funcționar, București, Dom. obl. Vaslui; Herghelegiu Ion, avocat, Bacău, Dom. obl. M. Ciuc.

 

În Lagărul de la Vaslui

 

Spânu Iordache, student, București; Clime Traian, student, București; Gârcineanu Victor, avocat, București; Teodor Tudose, avocat, Iași; Polisperhon Supila, student, București; Boboc Constantin, student, București; Goga Mircea, student, București; Popescu Spiru, student, Frăsan-Durostor; Comănescu Nicolae, student, Ploiești; Calapăr Mihsi, abs. teol., Negrești-Neamț; Belgea Ioan, bibliot., București; Popescu Vasile, f. profesie, București; Antoniu Ioan, avocat, București; Stahu Teodor, avocat, Fălticeni-Baia; Cârdu Valeriu, ziarist, Oravița Caraș; Moțoc Mircea, student, București; Răcman Gogu, student, Hodivoaia-Vlașca; Teohari Mircea, student, București; Bujgoli Spiru, lic. lit., Frăsani-Durostor; Moraru Alexandru, student, Dej-Someș; Rioșeanu Petre, dir. Nitrogen București; Constantiniu Dorin, contr. S. T. B., București; Dobre Radu, rnanip. S. T. B., București; Danielescu Josim, student, Ploiești; Nicolicescu Gheorghe, elev, ing., București; Borzea Virgil, student, Brașov; Caratașu Chiriac, student; București; Busuioc Ioan, student, București; Maricari Nicolae, locot. ref., București; Tucan Boris, viticultor, Hârtop-Tighina.

 

București

 

Dumitrescu Dumitru, avocat, Ploiești; Popescu Cezar, student medicină, originar Ploiești; Popescu Traian, student Drept, originar Ploiești; Moldoveanu Ion, student Politehnică, originar Ploiești; Ionescu R. Ion, student Drept, originar Ploiești; Vasiliu Ion, desenator, originar Ploiești; Ovidiu Isaia, fotograf, București M. Brătianu 34; Stănciulescu Marin, lăcatuș, București, Bd. Brătianu 24; Paraschivescu Gheorghe, student Politehnică, București Bd. Brătianu 24; Dragomirescu Victor, abs. Politehnică, din închisoarea Văcărești.

 

În Lagărul de la Miercurea Ciucului

 

Stegărescu Constantin, contabil, București Ilfov; Borzea Titus, student, Brașov; Rădulescu Virgil, gazetar, București; Enescu Ioan, student, București; Micu Augustin Liviu, inginer, Timișoara; Macoveschi Ioan, desenator, București; Pavlescu Alexandru, avocat, București; Biriș Ovidiu, avocat, București; Susai Vasile, lic. Drept, București; Felecan Vasile, ajust. mecanic, București; Prodea Nicolae, lăcătuș, București; Grama Iosif, student, București; Miter Ioan, student, Caransebeș; Popescu B. Anton, funcționar, Băile Herculane; Noaghiea Gh. Virgil, student, Caransebeș; Tiponuț Gheorghe, elev liceu, Oradea; Nuțiu Aurel, student, București; Teodorescu Gheorghe, sculptor, Ploiești; Todan Coriolan, student, Fibiș-T. Torontal; Ducaru Dumitru, subing., Râșnov-Brașov; Ungureanu Corneliu, lic. litere, Craiova; Corbeanu Vasile, student, Bragadiru-Ilfov; Coman Constantin, student, Bragadiru-Ilfov; Popa Tiberiu, stud., Bragadiru-Ilfov; Popescu Marin, stud., Cumpăna-Constanța; Vilmuș Adam, bucătar, Iași; Dorca Afilon, abs. Teolog., Velișoara-Severin; Cioflec Marius, student, Timișoara; Benec Constantin, funcționar CFR, Ohaba-Mătnic Severin; Gheorghe Constantin, student, Stupini-Brașov; Strugaru Nicolae, avocat, Iași; Constantinescu Dimitrie, abs. med., Iași; Dobrin Liviu, abs., med., Arpașul de Jos-Făgăraș; Zus Radu, student, Cernăuți; Buhai Vasile, student, București; Iordache N. Nicoară, asistent univ., București; Raicu Const., licențiat, Iași; Stamate Eugen, student, Iași; Zanche Petre, funcționar, Iași; Gârcineanu Florin, lt. ref., București; Vasiliu Gheorghe, lt. ref., Iași; Filipov Vasile, comerciant, București.

 

În restul țării

 

Jud. Durostor: Nicolae Nastu, Costică Manganița și Dionisie Memu.

Jud. Timiș Torontal: Udrea Teodor, Dragomir Gheorghe și Cocora Alexandru.

Jud. Caliacra; Petre Caranica, Chițu M. Popescu și Dumitru Covache.

Jud. Gorj: Constantin Șerban, Căpitanul Gh. Munteanu și preotul Motomancea Grigore.

Jud. Constanța: preotul Chivu Ion, Chiriazi Constantin, preotul Mocanu Staicu și preotul Secăreanu Ion.

Jud. Putna: Vasile State, Nicolae Voinea și Petre Marin.

Jud. Vâlcea: preot Aurel Nicolaescu, Dumitru Diaconescu și Nicolae Vasilescu de pe teritoriul urban.

Jud. Lăpușna: Diaconescu Vasile, Florescu Sergiu și Palamarciuc Ioan.

Jud. Bacău: Condopol Mircea, Mandache Alexandru și Antonovici Constantin.

Jud. Mehedinți: Gheorghiu Victor, Matici Marin și Geacu Petre.

Jud. Argeș: Ioan Pielmuși, Olteanu Vasile și Traian Amzăr.

Jud. Cluj: Cuibus Petre și Erimia Nicolae.

Jud. Prahova: Alexandru Cojocaru și Filip Dumitru.

Jud. Dolj: Nicolae Horculescu, Ilie Poenaru și Ioan I. Ștefanache.

Jud. Bihor: Cosma Lazăr și Jude Dumitru.

Jud. Roman: Creangă Vasile.

Jud. Vaslui: Gheorghe N. Volocaru.

Jud. Brăila: Bobota Teodor și Ioan Udrea.

Jud. Cahul: Borzac Lazăr, Băleanu Ioan și Cerbu Iancu (asasinați ulterior).

Jud. Neamț: Nicolae Malinici, Vasili Avădanei și Vasile Puiu.

Jud. Olt: Găman Florea, Dumitru Mânzu și Gheorghe Preda.

Jud. Fălciu: Ioan Codreanu, Nicolae Emil șl Croitoru Vasile.

Jud. Teleorman: Abagiu Dumitru și Aristotel Cristea.

Jud. Ialomița: Manolescu Grigore, Constantin Constantinescu și Traian Badea.

Jud. Dâmbovița: Nițescu Petre, Lungu Ioan și Gălmeanu Ioan.

Jud. Dorohoi: Gheorghe Surugiu, Gheorghe Barbu și Ioan Honceru.

Jud. Turda: Cucerzan Constantin, Nichita Augustin și Tonceanu Gheorghe.

Jud. Bălți: Condratiuc Alexe, Ursache Victor și Ioan Gherman.

Jud. Brașov: Faur Ioan, Bordeianu I. Lehaciu, Papacioc Radu și Nicolici Nicolae.

Jud. Mureș: Rusu Iacob, Paletaș Francisc și Pădurean Nicolae.

Jud. Hotin: Vasile Dobuleac, Teodor Dubovinschi și Iacob Soroceanu.

Jud. Cernăuți: Pisarciuc Silvestru, Regwald Francisc și Molotiuc Ioan.

Jud. Severin: Ghinda Gheorghe, Galescu Pavel și Damaschin Sârbu.

Jud. Sălaj: avocatul Burcaș Augustin.

Jud. Ciuc: Duma Iosif, Caranica Ioan și Mircea A. Ilie.

Jud. Tighina: Heidenrech Wladimir, Căldare Constantin și Coragancev Ioan.

Jud. Năsăud: Tonea Simion, Cornel Girigan și Tolan Alexandru.

Jud. Cetatea Albă: Ioan Vlădău, Paucă Dumitru și Damian Curoglu.

Jud. Tecuci: Căsăneanu Gheorghe, Spirache Teodorescu și Baciu Vasile.

Jud. Muscel: Nerasan (av. Câmpulung) și Ioan Stancu.

Jud. Covurlui: Costăchel Popa, Asasinat ulterior; Tudor Croitoru și Gheorghe Potolea.

Jud. Soroca: Levițchi Ștefan, Șciucă Boris și Criclivai Azare.

Jud. Arad: av. Maduta Ioan, Bulboacă Ioan și Julan Ilie.

Jud. Maramureș: Butnaru Ioan, Chirculiță Dumitru și Belidcan Mircea.

Jud. Iași; Elena Bagdad, Nicolae Dănilă și pr. Leonid Miron.

Jud. Hunedoara: Popa Petre, Cornea Gheorghe și Sârbu Nicolae.

Jud. Orhei: Zalupcescu Grigore, Mocanu Andrei și Răileanu Naum.

Jud. Romanați: Niculescu Gheorghe și Oprovici Horia. (Teritoriul urban).

Jud. Suceava: Reuț Ioan Neculae.

Jud. Buzău; Voinea M. Constantin.

Jud. Trei Scaune: Ing. Lascăr Gheorghe, Vrânceanu Gheorghe (asasinat ulterior).

Jud. Botoșani: Vasile Iftimuță, Mihai Grigoriu și Gheorghe Mancoș.

Jud. Satu-Mare: Bozinteanu Victor și Spiridon Jitaru.

Jud. Câmpulung (Bucovina): Irimiciue Valerian, Țăranu Traian și Cozan Luchian.

Jud. Târnava Mică: Bârza Gheorghe, Prus Ioan și Codrea Nicolae.

 

Din aceste relatări oficiale, reiese că au fost asasinați numai în noaptea de 21-22 Septembrie 1939,

la București 10 legionari;

spitalul Militar Brașov 7 legionari;

Lagărul de la Miercurea Ciucului 44 legionari;

Penitenciarul Râmnicu Sărat 13 legionari;

Lagărul de la Vaslui 31 legionari și

în restul țării 147 legionari.

Deci un total de 252 legionari numai într-o singură noapte.

Ceilalți eroi și martiri asasinați în timpul prigoanei din 1998 – 40 sau omorâți pentru credința lor Legionară în anii anteriori, au fost pomeniți în Cronologia legionară.

Unora însă, nici până astăzi nu li s-a putut preciza data și împrejurările în care au fost asasinați.

 

 

 1. Arhanghelul Mihail, ocrotitorul ceresc al Legiunii, care poartă numele lui. „Spre inimile cele necurate care vin întru preacurata casă a lui Dumnezeu, fără milă întind sabia mea”
 2.  

 3. Căpitanul
 4.  

 5. Văcăreștenii în imagine
 6.  

 7. Complotul studențesc de la 1923. Studenții din proces
 8.  

 9. Ion Moța în costum național
 10.  

 11. Studenții în cursul procesului. Denumiți Văcăreșteni după închisoarea Văcărești
 12.  

 13. Harta taberelor legionare de muncă din România
 14.  

 15. Pământul Strămoșesc, revista Legiunii
 16.  

 17. Prima tabără de muncă a fost organizată de Căpitan în anul 1924 la Ungheni. Aici s-au lucrat cărămizile pentru căminul ce s-a ridicat în 1925 la Râpa Galbenă la Iași
 18.  

 19. Fațada Căminului cultural creștin din Iași
 20.  

 21. Căpitanul și soția lui, Elena Ilinoiu, la căsătorie. Nunta a avut loc la Focșani, într-o pădurice numită Crâng, situată la 7 km de această localitate, la data de 13 iunie 1925. 100.000 de persoane au participat la ceremonie
 22.  

 23. Corneliu Codreanu la studii în Franța în 1925-1927. Cu soția lui în camera lor din Pinet d’Uriage (Grenoble)
 24.  

 25. Casa din Pinet d’Uriage unde au locuit (centru)
 26.  

 27. Iarna în Pinet d’Uriage cu familia Belmain
 28.  

 29. Întemeietorii Legiunii
 30.  

 31. Moța, primul șef al Frățiilor de Cruce
 32.  

 33. Căpitanul cu un grup de legionari, anii 1932-1933. La dreapta lui, Mihail Stelescu
 34.  

 35. Ion Moța și Sterie Ciumetti în închisoarea Jilava, Crăciun 1933
 36.  

 37. Vasile Marin și Sterie Ciumetti la Jilava
 38.  

 39. Nicadorii cu lanțuri la picioare în aceeași închisoare
 40.  

 41. Procesul mișcării legionare din martie 1934
 42.  

 43. Nicoleta Nicolescu în fruntea cetățuilor de fete, dă onorul
 44.  

 45. Senatorul fascist Coselschi vizitează Casa Verde, octombrie 1934
 46.  

 47. Studente din cetățuile de fete
 48.  

 49. Moța lucrând la Casa Verde
 50.  

 51. Tabăra de pe Rarău, iulie 1934
 52.  

 53. Prin corn, Căpitanul vestește încetarea lucrului. E ora mesei
 54.  

 55. În genunchi, Căpitanul ia parte la sfințirea casei Rarău
 56.  

 57. Casa de pe Rarău așa cum arată astăzi
 58.  

 59. Căpitanul însoțit de d. Papanace urcă pieptul Rarăului
 60.  

 61. Moța și Căpitanul salutând sicriul cu rămășițele pământești ale lui Hristache Solomon
 62.  

 63. Tabăra Carmen Sylva, 1935. Căpitanul la postul de comandă
 64.  

 65. Generalul Cantacuzino inspectează lucrările
 66.  

 67. …din zori și până-nserează, cu toții noi cu drag muncim…
 68.  

 69. Căpitanul fixează programul de lucru al taberei
 70.  

 71. Cu ocheanul scrutând marea la Carmen Sylva
 72.  

 73. Căpitanul, supraveghind desfășurarea lucrărilor
 74.  

 75. Învățând să tragă cu arcul de la profesorul Dobre
 76.  

 77. Generalul Cantacuzino muncește în tabără
 78.  

 79. Căpitanul cu vizitatorii taberei
 80.  

 81. Echipa de serviciu pregătește mămăliga în ceaune uriașe
 82.  

 83. Nisip și pietre din mare
 84.  

 85. Un grup de vizitatori în tabără
 86.  

 87. O stâncă e scoasă din mare
 88.  

 89. Tabăra Hotarele-Ilfov, condusă de Vasile Marin
 90.  

 91. Cărămizi la uscat
 92.  

 93. Căpitanul în tabăra Hotarele
 94.  

 95. Cărămidăria Giulești de lângă București. Căpitanul la lucru
 96.  

 97. Vedere a cărămidăriei
 98.  

 99. Tabăra Hotarele. Vasile Marin în fața postului de comandă
 100.  

 101. Tabăra Arnota unde se construia un drum spre Mânăstirea Arnota
 102.  

 103. Tabăra Drăgășani. Căpitanul în mijlocul țăranilor care munceau în această tabără
 104.  

 105. Pietrele Doamnei de pe Rarău, era locul de preferință al Căpitanului pentru meditație
 106.  

 107. Osemintele soldaților căzuți pe Muntele Susai. Slujba religioasă
 108.  

 109. Căpitanul pe șantierul de lucru la sediului din Gutenberg
 110.  

 111. Tabăra de pe Susai
 112.  

 113. În tabăra clubului polisportiv Colțea de pe Susai, unde s-a construit o casă de adăpost
 114.  

 115. Casa Verde – București la încheierea lucrărilor
 116.  

 117. Vasile Marin la Mânăstirea Peștera
 118.  

 119. Părinții lui Vasile Marin
 120.  

 121. Ion Moța și Vasile Marin, nedespărțiți în luptă și în moarte
 122.  

 123. Pe-al vostru sânge jurăm, / Crezul sfânt să-l împlinim, / Țării noastre să îi dăm, / Totul, ori murim!
 124.  

 125. Echipa legionară care a luptat în Spania
 126.  

 127. Generalul Moscardo, apărătorul Alcazarului
 128.  

 129. Generalul Cantacuzino a condus echipa legionară în Spania și a oferit Generalului Moscardo propria lui sabie ca omagiu al Legiunii pentru vitejia sa
 130.  

 131. Echipa legionară sosește la Lisabona
 132.  

 133. Sicriele lui Moța și Marin sunt purtate spre Catedrala din Cernăuți. Corporațiile studențești germane însoțesc cortegiul
 134.  

 135. Coborârea sicrielor în gara Cernăuți
 136.  

 137. Trenul eroilor legionari într-o gară din Moldova
 138.  

 139. Bănică Dobre, Alex. Cantacuzino, Preot Dumitrescu Borșa, Ing. Gh. Clime, Nilulae Totu
 140.  

   

 141. Căpitanul și Vasile Iasinschi, șeful organizației din Bucovina, în drum spre gara Cernăuți
 142.  

 143. Arcașii din Dolhasca dau onorul eroilor legionari
 144.  

 145. Trenul cu camarazii morți, în gara Roman
 146.  

 147. Trenul intră în gara Bacău, 9 februarie 1937
 148.  

 149. Căpitanul cu Prat y Soutzo la ceremonia din Capitală
 150.  

 151. Căpitanul Corneliu Zelea Codreanu și ambasadorul Spaniei, Marchizul Prat y Nantouillet, așteptând trenul mortuar în Gara de Nord
 152.  

 153. Căpitanul și Generalul Zizi Cantacuzino – Grănicerul
 154.  

 155. Gara de Nord – București. Formare cortegiului cu sicriele eroilor. Icoane sfinte, prapuri și un număr mare de preoți
 156.  

 157. Organizațiile studențești cu steagurile lor salută trecerea eroilor
 158.  

 159. Pe treptele Bisericii Sf. Ilie Gorgani din București, după slujba religioasă. Căpitanul, Generalul Cantacuzino și Prat y Soutzo, reprezentantul Spaniei naționaliste
 160.  

 161. Cortegiul funebru se pune în mișcare
 162.  

 163. Mausoleul Moța – Marin de la Casa Verde
 164.  

 165. Sicriele așezate pe un car îmbrăcat în cetină de brad, este tras de legionari
 166.  

 167. Căpitanul cu supraviețuitorii echipei din Spania la înmormântarea eroilor
 168.  

 169. Mausoleul de la Casa Verde unde au fost înmormântați Moța și Marin
 170.  

 171. Moți din Ardeal cântă de jale la înmormântarea eroilor
 172.  

 173. Legionarii fac de gardă la mormântul Moța – Marin de la Casa Verde, înainte de a se fi ridicat mausoleul
 174.  

   

 175. Vasile Marin
 176.  

 177. Mulțimea în drum spre Casa Verde
 178.  

 179. Înmormântarea Generalului Cantacuzino, 11.11.1937
 180.  

 181. Căpitanul la funeraliile Generalului
 182.  

 183. Căpitanul în fruntea coloanei legionare în drum spre Cimitirul Belu
 184.  

 185. Căpitanul. Fotografie din revista franceză Le Mois, nr. 88, apr.-mai 1938
 186.  

 187. Legionari și legionare în excursie în Munții Făgărașului
 188.  

 189. Casa Verde astăzi
 190.  

 191. Căpitanul și inginerul Clime, șef al partidului Totul pentru Țară
 192.  

 193. Ion Banea în campania electorală din 1937. Alături, Corneliu Georgescu și Bănică Dobre
 194.  

 195. Inaugurarea unei cooperative. În centru, colonelul Zăvoianu
 196.  

 197. Corneliu Codreanu și Generalul Antonescu la schi la Predeal
 198.  

 199. Sub regimul scelerat Carol – Călinescu. Începe prigoana cea mare. Căpitanul pe banca acuzaților în procesul din mai 1938
 200.  

 201. Întrebat la proces în ce calitate s-a ocupat de educația tineretului român. Căpitanul a răspuns: „în calitate de român”
 202.  

 203. Patru avocați din procesul Căpitanului: Vasile Mailat, Mircea Vlasto, Radu Ghenea și Horia Cosmovici
 204.  

 205. O fotografie a Căpitanului din 1938. Presimțindu-și sfârșitul în prigoana care se apropia, salută pe legionarii care, trecând peste mormintele celor căzuți, vor continua lupta și vor vedea ziua biruinței legionare
 206.  

 207. Puterile răului se dezlănțuie contra Legiunii
 208.  

 209. Vasile Iovin și lt. Maricari lucrând cruciulițe de os sub privirea atentă a lui Puiu Gârcineanu
 210.  

 211. Iordache Nicoară desenând o Madonă pe lemn de cireș. Alături, Puiu Gârcineanu
 212.  

 213. Vasile Iovin, Victor Belici și Fănică Anastasescu în atelierul de os
 214.  

 215. Iordache Nicoară în dormitor (legionarii în lagărele de concentrare)
 216.  

 217. Crucea de pe mormântul de la Jilava cu numele celor asasinați în noaptea de 29/30 noiembrie 1938
 218.  

 219. Decemvirii, grupul de studenți și muncitori care l-au pedepsit pe trădătorul Stelescu
 220.  

 221. „Va veni o vreme când toate neamurile pământului vor învia, cu toți morții și cu toți regii și împărații lor. Având fiecare neam locul său înaintea tronului lui Dumnezeu. Acest moment final, învierea din morți, este țelul cel mai înalt șic el mai sublim către care se poate înălța un neam” (Corneliu Zelea Codreanu)
 222.  

 223. Miti Dumitrescu, răzbunătorul Căpitanului. Fapta lui va rămâne ca unul dintre cele mai sublima acte de sacrificiu din istoria noastră
 224.  

 225. Mașina în care circula Armand Călinescu pe locul unde a fost fulgerat de echipa Miti Dumitrescu
 226.  

 227. Scene de groază în toată țara. Trupurile legionarilor uciși sunt expuse pe străzi și în piețe
 228.  

 229. „Răzbunătorii” uciși și azvârliți pe caldarâm
 230.  

 231. Podul Sf. Elefterie, unde s-a organizat macabrul ceremonial, demn de vremuri neroniane
 232.  

 233. Miti Dumitrescu (1919-1939). Suntem fii de români din Prahova și am îndeplinit o necesitate dureroasă. Am pedepsit pe acela cu a cărui învoire a fost omorât cel mai mare român, Corneliu Z. Codreanu. În mijlocul călăilor, Căpitanul era ca un zeu. S-a apărat așa de frumos, cu o expunere atât de logică, încât n-aș fi crezut să existe pe lume un judecător care să-l condamne. Priviți cu încredere viitorul. Nu uitați că neamul românesc are o misiune sădită în el, de Dumnezeu și că există o line de onoare a neamului. Echipa M.D.
 234.  

 235. Înmormântarea studentului Gh. Gligor, uciși de evrei comuniști la Cernăuți, în 5 august 1936
 236.  

 237. Studentul basarabean Gheorghe Gligor
 238.  

 239. Moare Prof. Nae Ionescu, în 15 martie 1940
 240.  

 241. Profesorul Nae Ionescu
 242.  

 243. O scrisoare adresată de Decemviri Părintelui Ignat
 244.  

 245. Inginerul Gheorghe Clime, ucis în masacrul din 22 septembrie 1939
 246.  

 247. Profesorul Vasile Christescu, ucis la 26 ianuarie 1939
 248.  

 249. Alexandru Cantacuzino în uniformă de soldat spaniol din Tercio. Ucis în 22 septembrie 1939
 250.  

 251. Corneliu Georgescu, întemeietor al Mișcării Legionare, Comandant al Bunei Vestiri
 252.  

 253. „Eu așa am înțeles datoria vieții mele. Am iubit pe Hristos și am mers fericit la moarte pentru El!” (Ion I. Moța)
 254.  

 255. „Dragi camarazi, un legionar din Tercio vă îmbrățișează. Mereu tare aștept ora decisivă. Mereu legionar strig: Trăiască Legiunea! Trăiască Căpitanul!” (Vasile Marin)
 256.  

 257. „…Crucificarea este a neamului… Este a luptelor, a biruințelor, a tuturor celor cu sabie sau fără, în slujba adevărului” (Bănică Dobre)
 258.  

 259. Nicolae Totu, soldat în Tercio. Portret de pictorul Zlotescu
 260.  

 261. Prof. Ion Găvănescul, doctrinar al naționalismului și îndrumător al noii generații
 262.  

 263. „…Generația noastră este sortită să lupte, să transforme, să aducă o viață nou㔠(Ion Banea)
 264.  

 265. Pictorul legionar Basarab. Autoportret. Mort pe front în Rusia
 266.  

 267. Lucia Grecu și Olimpia Zeană
 268.  

 269. Victor Puiu Gârcineanu. Ing. Ion I. Zelea Codreanu, Al. Pavelescu și Valeriu Cârdu
 270.  

 271. Vasile Christescu, ing. Eugen ionică, Paul Craja și Aurel Serafim
 272.  

 273. Miti Dumitrescu, Nicoleta Nicolescu, Victor Dragomirescu și Al. Cristian Tell
 274.  

 275. Nicadorii (1934)
 276.  

 277. Bănică Dobre, Căpitan Emil Șiancu, Gheorghe Furdui și Al. Cantacuzino
 278.  

 279. Ion Antoniu, Iordache Nicoară, Sterie Ciumetti și Ion Belgea
 280.  

 281. Lt. Maricari Nicolae, Grigore Pihu, lt. Nicu Dumitrescu și Fleschin Petre
 282.  

 283. Constantinescu Dorin, Micu Augustin, Șupila Polispheron și Calapăr Mihail
 284.  

 285. Absolvenții liceului din Storojineț, 1940, cu profesorul legionar Al. Pavelescu, mort în închisorile comuniste
 286.  

 287. Petruș Stănescu, student la Politehnica din Timișoara. Asasinat în perioada carlistă
 288.  

 289. Petruș Stănescu, cu un grup de prieteni în parcul din Timișoara