4. Oranienburg-Sachsenhausen

 

Lagărul Oranienburg-Sachsenhausen era situat în apropierea localității cu același nume, care se află lângă Berlin. Lipit de lagăr, exista și o școală de pregătire a trupelor speciale de sub comanda lui Skorzeny.

După extrădarea din Italia, Horia Sima a fost ținut câteva săptămâni la Centrala SD din Berlin, pentru ca, la sfârșitul lui Ianuarie 1943, să fie internat în lagărul Buchenwald, într-o vilă în care mai târziu au fost aduși Leon Blum și alți oameni politici francezi. Împreună cu el se afla și Traian Borobaru. La sfârșitul lui Aprilie, au fost ridicați de la Buchenwald și strămutați în lagărul Oranienburg-Sachsenhausen. Aici au fost repartizați în închisoarea lagărului, rezervată persoanelor politice mai de seamă, fie din administrația germană fie dintre străini. Aici se găseau internați și șefii ucraineni, Bandera și Stetzko.

Schimbarea ce-a intervenit se datorează planului stabilit de poliția germană de a tăia contactul între conducerea Legiunii și grupul cel mare. La Buchenwald se aflau concentrați toți legionarii la început, deși în locuri diferite. Mai târziu s-a fixat ca reședință lui Horia Sima Oranienburg, celorlalți conducători legionari, Dachau, iar grupul adus de la Rostock a rămas la Buchenwald.

În urma cererii lui Horia Sima, a fost transferat de la Buchenwald la Oranienburg, Alexandru Randa, pentru a avea lângă el un erudit în istorie, fiind preocupat și el de problemele proto-istoriei românești.

Horia Sima, de când a intrat în lagăr n-a avut nici un contact cu exteriorul, fiind complet izolat. Nu știa ce s-a întâmplat cu ceilalți legionari și nici nu avea informații din țară. Din când în când veneau comisari de la Berlin, între care și Ahrens, care însă n-aveau mandat să discute vreo problemă politică, mărginindu-se să-l întrebe de sănătate și dacă dorește ceva.

Apropiindu-se frontul de România, Horia Sima a încercat să intre în legătură cu Berlinul, pentru a aviza asupra repercusiunilor ce le poate avea situația militară asupra regimului antonescian. Dar i-a fost imposibil să găsească pe cineva să-l asculte. A fost imobilizat în lagăr până ce a venit catastrofa de la 23 August.

 

 

 

  1. Închisoarea lagărului Oranienburg–Sachsenhausen
  2.  

  3. Curtea interioară a închisorii
  4.  

  5. Cei trei deținuți români: Traian Borobaru, Horia Sima și Alexandru Randa
  6.  

  7. Traian Borobaru
  8.  

  9. Pe o bancă în curtea închisorii
  10.  

  11. Borobaru lângă gratiile celulei lui
  12.  

  13. Randa la plimbare iarna
  14.  

  15. Horia Sima ieșind din bunkăr după o alarmă
  16.  

  17. Iarna în curtea închisorii
  18.  

  19. Iarna în curtea închisorii
  20.  

  21. Iarna în curtea închisorii
  22.  

  23. Horia Sima lângă celula lui
  24.  

  25. Randa privind printre zăbrele
  26.  

  27. Randa cu o carte
  28.  

  29. Borobaru jinduind după libertate
  30.  

  31. Prin curtea împrejmuită cu sârmă electrică
  32.  

  33. Horia Sima la masa de lucru
  34.  

  35. Închisoare cu partea rezervată legionarilor
  36.  

  37. Colțul unde se aflau celulele lor