V. America de Nord

 

În Statele Unite și Canada au emigrat mulți legionari după război, dar totuși, în comparație cu comunitatea românească aflătoare aici dinainte de primul război mondial nu reprezentau decât un mic procent.

Activitatea lor s-a desfășurat cu precădere în cadrul marilor instituții românești existente aici de multa vreme, Episcopia Ortodoxă Română, Biserica Unită și numeroasele societăți concentrate în Uniune și Ligă.

Dar deși trăind în acest puternic mediu româno-american, ei nu și-au uitat de originile lor politice și spirituale și au comemorat an de an cu pioasă aducere aminte marile evenimente din istoria Legiunii.

Sacrificiul echipei Samoilă-Golea-Tănase a zguduit adânc sufletul Românilor din America, ceea ce a determinat pe Dl. Ion Simicin din Chicago ca să ia inițiativa să le ridice o troiță în fața Bisericii „Sf. Gheorghe” din Indiana Harbor.

La Biserica „Sf. Nicolae” din Detroit – Michigan în fiecare an s-au făcut slujbe pentru pomenirea Căpitanului, Nicadorilor și Decemvirilor. Cu o numeroasă participare și întru o adâncă reculegere s-a comemorat aniversarea a 30 de ani de la moartea Căpitanului la Detroit, fiind prezent și dl. Mihail Sturdza, care tocmai atunci era în călătorie prin America.

Legionarii au fost prezenți apoi și au dat tot concursul la organizarea actelor festive de 10 Mai, ziua independenței naționale, la Detroit și alte orașe.

O pierdere ireparabilă a suferit grupul legionar din America prin moartea poetului și luptătorului Vasile Posteucă, întâmplată în 6 Decembrie 1972.

 

 

 

 1. Biserica „Sf. Gheorghe” din Indiana–Harbor, în fața căreia s-a ridicat o troiță în amintirea sacrificiului eroilor legionari din echipa Tănase–Golea–Samoilă. În partea dreaptă, troița. Prin acest act, românii din America și-au adus prinosul lor de recunoștință acelora care în patria lor de origine luptă și mor pentru recuceri independența României
 2.  

 3. Biserica „Sf. Gheorghe” din Indiana–Harbor, în fața căreia s-a ridicat o troiță în amintirea sacrificiului eroilor legionari din echipa Tănase–Golea–Samoilă. În partea dreaptă, troița. Prin acest act, românii din America și-au adus prinosul lor de recunoștință acelora care în patria lor de origine luptă și mor pentru recuceri independența României
 4.  

 5. Actul sfințirii troiței, în fața Bisericii Sf. Gheorghe
 6.  

 7. Un grup de români din Windsor – Canada, sprijinitori ai luptei naționale
 8.  

 9. Ziua Legiunii la Detroit. De la stânga, șezând: Octavian Roșu, Mihail Sturdza, preotul D. Mihăescu și Chirilă Ciuntu
 10.  

 11. 30 noiembrie 1968. Comemorarea a 30 de ani de la asasinarea Căpitanului. Slujba de la Biserica Sf. Nicolae
 12.  

 13. Mihail Sturdza, vorbind asistenței
 14.  

 15. O nouă generație de legionari de gardă la altar
 16.  

 17. Mihail Sturdza în mijlocul legionarilor și enoriașilor de la Biserica Sf. Nicolae, 1968
 18.  

 19. Serbare de 10 mai, 1972, la Detroit. Conducătorul corului, Petre Lupșor
 20.  

 21. Pavel Onciu de ziua Legiunii la Detroit, 24 iunie 1972
 22.  

 23. Parastas pentru Căpitan la Detroit
 24.  

 25. Legionarii la slujba de pomenire
 26.  

 27. Frații Simion cu Vasile Posteucă (la mijloc)
 28.  

 29. Ultimul salut al lui Vasile Posteucă
 30.  

 31. Înmormântarea lui Vasile Posteucă la Vatră
 32.  

 33. În fața crucii