HAIG ACTERIAN

 

 

Scriitor, director al Teatrului Național din București. S-a născut în anul 1904, într-o familie din mica comunitate armenească din Constanța. Precocitatea sa muzicală și vocea de excepție, păreau a-l destina unei cariere în operă, ca tenor liric. Urmează la București liceul "Spiru Haret" și, în perioada pregătirii examenului de Conservator, unii pedagogi opinează că vocea nu-i va rezista. Teatrul fiind totuși marea sa pasiune, se înscrie la Conservatorul de Artă Dramatică (la clasa Luciei Sturza Bulandra) pe care o absolvă cu brio. I se oferiseră numeroase roluri în montările companiei "Bulandra" iar examenul de ultimul an, susținut pe scena "Teatrului Național" cu piesa "Meșterul Manole" de Adrian Marin a fost un triumf.

În această perioadă o cunoaște pe viitoarea sa soție, parteneră și colaboratoare, cunoscuta actriță Marietta Sadova. Marea lor dragoste va fi ținta predilectă a vindictei fostului soț al acesteia, scriitorul și omul de teatru Ion Marin Sadoveanu. Amoralul și vanitosul (dar omnipotentul director al Teatrului Național și directorul general al Teatrelor) a fost primul dintr-o galerie de persecutori și detractori pe care, în scurta lui viață, Haig Acterian a fost nevoit să-i înfrunte.

Pleacă la Viena spre a se specializa pe lângă unul dintre cei mai mari regizori germani ai vremii, Max Reinhardt, părintele "Kammerspiel"-ului. În absența maestrului studiază istoria teatrului și regia de teatru cu esteticianul Josep Coregor. În final, va fi cooptat ca asistent de însuși Max Reinhardt și chemat pentru aceasta la Berlin. Dar odată întors în țară nu va reuși să pună în scenă decât doua spectacole ("Călătoria din urmă" de Sheriff "Porumbița fără aripi" de Minulescu) la teatrul Bulandra. În 1934 a plecat la Roma să studieze regia de film – Haig Acterian fiind în România primul cineast școlit. Întors în țară, nu va găsi comenzi decât pentru două filme documentare: "Uzinele Malaxa" și " Munții Apuseni", pelicule ținute și astăzi sub obroc. Tot în Italia a participat la Congresul Internațional al teatrului Volta, alături de somitățile vremii, unde a legat o statornică prietenie cu unul din părinții teatrului modern, englezul Edward Gordon Craig, cu care va purta o fructuoasă corespondență. A scris și publicat numeroase studii despre teatru în diferite periodice, cronica de spectacol la revista "Reporter" precum și lucrările: "Pretexte pentru o dramaturgie româneasca" cu o prefață de E.G.Craig (Vremea 1936), "Gordon Craig și ideea în teatru" (Vremea 1936), "După un veac de teatru românesc" (Bucovina 1937), "Organizarea teatrului" (Bucovina 1938), "Shakespeare" (Ed. Fundațiilor Regale, 1938), "Limitele artei" (Atelierele Grafice Luceafărul, 1939).

Monografia "Shakespeare", lucrare erudită cu unele valorizări personale și accente creștine ale textului marelui dramaturg, îl situează pe Haig Acterian ca primul shakespearolog roman. A fost o prezență vie în viața artistică bucureșteană. A ținut conferințe, a făcut regie artistică radiofonică (unul din pionierii în materie), a organizat recitaluri de poezie (împreună cu Marietta Sadova). Foarte puțină lume știe că Haig Acterian a fost și poet, poate datorită faptului că pentru a-și semna creația a ales și folosit pseudonimul MIHAIL. Își face un debut timpuriu, în timpul liceului, în revista "Vlăstare" a colegului și prietenului său Mircea Eliade. Diseminându-și talentul în diferite publicații literare, Poetul Mihail, va reuși să publice totuși volumele de versuri "Agonia" (1929) și "Urmare" (1936). Un volum manuscris de doisprezece sonete așteaptă și astăzi editarea postumă.

Cu toata dragostea și admirația pe care i-au arătat-o cei din generația sa, autoritățile culturale i-au fost în permanență ostile. Oricum, cu toate neîmplinirile proiectelor sale, Haig Acterian își are locul său în arta acestui secol în România ca promotor al unei concepții și a unei estetici moderne a teatrului.

După ce revoluția legionară înlătură dictatura carlistă și se pun bazele Statului Național Legionar, la 6 Septembrie 1940, realizarea speranțelor și strădaniilor lui Haig Acterian părea a prinde contur. Este numit director al Teatrului Național și începe munca de reorganizare. A înființat Muzeul Teatrului Național, însărcinându-l pe Gheorghe Franga cu alcătuirea lui. Muzeul va supraviețui aproape patru decenii și va fi desființat sub Ceaușescu.

După patru luni de directorat, în cadrul represaliilor aberante dictate de orgoliosul general Antonescu după lovitura sa de stat din ianuarie 1941, Haig Acterian va fi arestat. Cu concursul inamicilor săi resuscitați i se va înscena un proces ridicol în urma căruia va fi condamnat la 12 ani închisoare. Între 1941 și 1943, își va scrie ultima operă, monografia "Molière", în penitenciarul de la Lugoj.

Urmare a strădaniilor de a-l elibera, depuse statornic de Marietta Sadova, va fi scos din închisoare și trimis pe frontul rusesc. Moare în Kuban, la 8 August 1943, în prima linie.