ION BOIAN

 

Ion Boian, primul din stânga, la o întrunire în casa lui Petre Ponta în perioada de exil 1939-1940

 

Legionar bihorean. Component al grupului de 17 care a organizat la Berlin în anii 1939 - 1940 acțiunea revoluționară de răsturnare de la putere a lui Carol al II-lea.

Unul dintre cei mai apropiați colaboratori ai lui Horia Sima din perioada primului exil legionar din Germania. S-a numărat printre primii legionari care au declanșat revoluția legionară la Brașov, în septembrie 1940.

În noiembrie 1940, în perioada statului național-legionar, este numit șef al Poliției legionare din capitală. După desființarea acesteia, a fost șeful Serviciului de Ordine al Mișcării Legionare.

În ianuarie 1941 nu s-a refugiat în Germania așa cum au făcut cei mai mulți capi legionari, a fost arestat și condamnat la închisoare sub regimul Antonescu. A evadat în 1943 și a fugit în Banatul Sârbesc, unde a luat legătura cu Pavel Onciu.

A trecut înapoi frontiera pentru a încerca să ia parte la tratative de împăcare între Legiune și Antonescu, fiind însă arestat din nou și închis și continuându-și detenția până în perioada comunistă.