EUGEN CHIRNOAGĂ

 

S-a născut în comuna Poduri, județul Bacău, în anul 1891. Urmează liceul la Bacău și Iași, continuându-și studiile superioare la Facultatea de Fizico-Chimice din București. Studiază apoi în Anglia, la Londra (3 ani), de unde primește doctoratul în fizico-chimice (în această perioadă este ales Președinte al Asociației Studenților Străini), după care pleacă la cursuri de specializare în Suedia, la Universitatea Upsala.

Fost șef de lucrări la catedra cercetătorului, prof. univ. Gheorghe G. Longinescu. În 1931, prin concurs, este numit titular al catedrei de chimie industrială în cadrul Școlii Politehnice din București, iar din 1932 este desemnat la catedra de chimie analitică în cadrul aceleiași Politehnici.

Parlamentar pe listele Partidului Totul Pentru Țară la alegerile din decembrie 1937.

În anul 1940, este numit rector al Universității București.

Mare om de știință, în studiile sale a fost preocupat în general de problemele catalizei.

Din 1937 a făcut parte din Comandamentul de Conducere al Asociației "PRIETENII LEGIONARILOR".

A publicat numeroase studii de specialitate în revistele de știință românești și străine: în Buletinul Chimiei Pure și Aplicate (1931); în Buletinul de Matematică și Fizică al Școlii Politehnice din București (1932-1936); în Natura, Zeitschr (Germania) și multe altele.

Condamnat de regimul comunist, a intrat și el în temniță alături de ceilalți patrioți considerați "indezirabili" de noua conducere.

S-a stins din viață la 14 iunie 1965.