NICOLAE COJOCARU

 

Avocat. S-a născut în comuna Vulturi din jud. Constanța în anul 1916. Studii la Facultatea de Drept din București. Intră în Mișcarea Legionară din perioada studenției.

Practică avocatura în București până în anul 1941, când este mobilizat ca ofițere de rezervă pe front. Este decorat pe frontul de răsărit cu Coroana României, Steaua României, Crucea de Fier, Cruciada împotriva comunismului. Este propus pentru Ordinul Mihai Viteazul, însă datorită schimbării de la 23 august 1944 nu îl mai primește.

Luat prizonier de ruși, este trimis în lagăr. Ca bun cunoscător al convențiilor internaționale privind prizonierii, organizează un protest și este anchetat de NKVD. Este condamnat la 12 ani muncă silnică, pedeapsă majorată apoi la 25 de ani pentru „atitudine sfidătoare în timpul procesului“. Este trimis la Vorkuta, dincolo de Cercul Polar, în lagărul de muncă forțată. După 8 ani este trimis în țară (1952). Este examinat de securitate și este lăsat liber să plece în satul natal.

Este din nou arestat, torturat și condamnat la 25 de ani muncă silnică. La Aiud, în 1957, declanșează un protest prin greva foamei. Este transportat la Gherla, unde comandantul închisorii dă ordin să fie zidit într-o celulă de 3x1,5m. Petrece nouă luni în aceste condiții. Este eliberat în 1964.

Trece la cele veșnice în anul 1998.