VICTOR CORBUȚ

 

Născut la 16 martie 1914 în comuna Ceica, județul Bihor. Urmează Facultatea de Drept din Cluj. Avocat în Oradea. Legionar din perioada studenției.

Este arestat în decembrie 1933 în timpul prigoanei instituite de I.G. Duca. Fondator al revistei Străjerul apăruta la Oradea în cursul anilor 1935-1936 (împreună cu decemvirul Iosif Bozântan, asasinat la 29-30 noiembrie 1938 în pădurea Tâncăbești alături de Corneliu Zelea Codreanu și alți conducători legionari).

În 1938 este șef legionar al județului Bihor. Arestat după instalarea dictaturii carliste la putere și instaurarea regimului de teroare și prigonire a Mișcării Legionare împreună cu alte mii de legionari, reușește să scape din marele pogrom abătut asupra Legiunii la 21-22 Septembrie 1939 și să se elibereze din închisorile "regale" în anul 1940, după alungarea regelui Carol al II-lea de la conducere.

În perioada guvernării legionare este prefect al județului Covurlui . În anul 1942 este trimis pe front, în linia întâi, conform dispozițiilor lui Antonescu de reabilitare „post-mortem“ a legionarilor. Este decorat cu Coroana României și Virtutea Militară.

Este arestat în mai 1948 sub regimul comunist. Este eliberat în 1964, după 16 ani de temniță. În 1981 se refugiază în Statele Unite, unde obține cu greu azil politic. Colaborează la publicațiile din exil: Țara și Exilul, Drum, Curierul, Carpații, Libertatea. Se stinge din viață la Cleveland în 1994. Înainte de a muri a scris pe o notiță: „Căpitane, Căpitane... Aș vrea să mă țin încă tare când părăsesc această lume, în care tu și legionarii tăi ne-am străduit să învingem slăbiciunile din noi și să dăm sens divin acestei existențe“.

O idee precisă, de conturare a activității publicistice desfășurată de prof. Horia Sima, Comandantul Mișcării Legionare, a materializat-o prin publicarea unei lucrări compacte, eclatante, de proporții unice, închegată în 3615 pagini: HORIA SIMA - ANTOLOGIE LEGIONARĂ în șapte volume, tipărită în Colecția "Omul Nou" (Traian Golea) din Miami Beach, Fl.,1994.

 

OPERA:

HORIA SIMA - ANTOLOGIE LEGIONARĂ în șapte volume, tipărită în Colecția Omul Nou (Traian Golea) din Miami Beach, Fl., 1994, 3615 pagini.

 

Scrieri despre autor:

VICTOR CORBUȚ (în pas cu noi) de Nicolae Niță, Colecția Omul Nou (Romanian Historical Studies), Hallandale, 1995;

În Bibliografia Operelor Autorilor Legionari de Nicolae Niță, Editura Libertatea, Jacksonville, 1993.