GHEORGHE COSTEA

 

Comandant Legionar. Încadrat în Frăția de Cruce din Galați în toamna anului 1926 din care au făcut parte, printre alții, martirul legionar Virgil Teodorescu (împușcat în timpul prigoanei lui I. G. Duca) și decemvirul Caratănase (asasinat în noaptea de 29-30 Noiembrie 1938 împreună cu alți fruntași legionari), Gheorghe Costea a fost un participant activ la toate acțiunile inițiate de Corneliu Codreanu, conducătorul Mișcării Legionare: marșul din Bucovina (împreună cu alte Frății de Cruce), lupta pentru câștigarea campaniei electorale din jud. Neamț (1931), în jud. Tutova (1932), la construirea digului Vișani (1933) și a Casei Verzi din București, în acțiunile sale de propagandă din jud. Constanța, în taberele de munca Eforie și Carmen Sylva și multe altele.

Arestat împreună cu alte mii de legionari la începutul anului 1934 e depus la închisoarea Jilava (Fortul Nr. 13) alături de mulți alți legionari, printre care: Dragoș Protopopescu, Ion Moța, Neagoe Flondor, Nichifor Crainic, Gen. Gheorghe Cantacuzino-Grănicerul, Vasile Marin ș.a.

În 1938, odată cu instaurarea prigoanei declanșate de Carol al II-lea, este din nou arestat și închis în lagărul de la Miercurea Ciuc, iar apoi în cel de la Vaslui. Eliberat în anul 1940, declanșarea revoluției legionare din 3-6 Septembrie 1940 îl găsește la Brașov, unde luptă în primele rânduri.

Refugiat în Germania după puciul antonescian din ianuarie 1941, este internat alături de ceilalți camarazi ai lui în lagărul de la Buchenwald și apoi la Dachau. Eliberat din lagărele germane după constituirea Guvernului Național de la Viena, se înrolează în Armata Națională luptând pe Oder împotriva bolșevicilor. După terminarea războiului ajunge în Franța, iar mai apoi în Spania, unde se stabilește definitiv. A fost timp de 20 de ani directorul revistei Țara și Exilul (Curierul Informativ al Mișcării Legionare) apărut la Madrid și a contribuit la numeroase reviste și ziare legionare din Exil: Carpații, Dacia, Cetatea Luminii, Căminul ș.a.

S-a stins din viață la Madrid, duminică, 4 August 1985.

 

OPERA:

 

Viață de mușchetar (cu o introducere de Horia Sima, Comandantul Mișcării Legionare). Colecția Omul Nou, Salzburg, 1952;

 

O punere la punct. Răspunderile lui Tr. Boeru în cazul Iorga-Madgearu. Editura Mișcării Legionare, Madrid, 1963;

 

Cartea preotului Palaghiță (o analiza și un răspuns). Biblioteca Documentară Generația Noua, Madrid, 1972.