CONSTANTIN - AUREL DRAGODAN

 

S-a născut la 5 Octombrie 1919 în Alexandria, județul Teleorman. Studiile liceale le-a făcut în Alexandria și Turnu Măgurele, iar în momentul arestării era student al Facultății de Drept din București.

A fost deținut politic, condamnat în 1942 la 25 de ani muncă silnică pentru activitate interzisă în cadrul organizației de tineret "Frăția de Cruce".

În timpul lungii sale detenții de 22 de ani, Constantin-Aurel Dragodan a trecut prin numeroase închisori: Jilava, Văcărești, Aiud, Alba-Iulia, Pitești, Târgu Ocna (unde a contribuit, prin atitudinea lui demnă și prin proteste vehemente, la eșuarea "reeducării" inițiate de P.C.R. chiar în acest penitenciar-sanatoriu), Caransebeș etc.

Din cauza atitudinii lui anticomuniste și a poeziilor pe care le-a "gândit" (deoarece deținuții nu aveau voie să scrie și să citească) și care au circulat prin închisori, "bătute la perete" prin alfabetul Morse, a fost condamnat în 1959, în timp ce-și executa prima pedeapsă, la alți 25 de ani muncă silnică (până atunci fusese ținut ilegal, ca toți ceilalți deținuți legionari, deoarece la 23 August 1944 toate pedepsele politice fuseseră amnistiate).

După eliberare (1964) și-a luat licența în filologie și a funcționat, ca profesor de limbile franceză și engleză, în orașul Videle, județul Teleorman.

(Mihai Rădulescu - Notă biografică la volumul

Itinerare în lanțuri de Constantin-Aurel Dragodan.

Editura "Ramida", București, 1992, ediția a II-a).