DEMETRIUS LEONTIEȘ

 

 

S-a născut la Vama, Bucovina, la 1 septembrie 1917. A urmat liceul Dragoș Vodă din Câmpulung Moldovenesc, iar după absolvirea acestuia urmează Facultatea de Drept la Universitatea din Cernăuți. A debutat la revista Glasul Muntelui din Câmpulung Moldovenesc (1935- 1936), colaborând apoi la diferite reviste legionare apărute în Bucovina unde se remarcă prin versuri și diverse note literare pline de acuitate. A condus societatea literară Mihai Eminescu din Câmpulung.

Intrat în Frățiile de Cruce de timpuriu, Demetrius (Dumitru) Leontieș ia parte intens la luptele tineretului legionar duse în "orașul de la miază-noapte", care se mândrea de a fi capitala frumoasei provincii bucovinene, Cernăuți. Arestarea Căpitanului Mișcării Legionare, Corneliu Z. Codreanu, în primăvara anului 1938, duce la numeroase proteste în țara cărora li se alătură și tânărul frate de cruce Demetrius Leontieș, participând la manifestațiile de condamnare a regimului carlist și ale practicilor sale abuzive. Este arestat de agenții Siguranței în același an și rămâne în închisoare până în anul 1940, când este eliberat.

În timpul guvernării legionare, D. Leontieș face parte activă din "Gărzile Încazarmate" (unitățile de elită ale Mișcării Legionare), ca apoi, după lovitura de stat antonesciană, să fie silit împreună cu alți legionari să se refugieze în Germania, în fața valului de arestări pornite împotriva cămășilor verzi. Este internat în lagărul de la Rostock și apoi în lagărul de la Buchenwald împreună cu ceilalți camarazi ai săi. După război își continuă studiile, și își ia doctoratul în științele economice.

În exil colaborează intens la numeroase reviste și ziare legionare. A organizat și condus "Cercul de Studii Germano-Român" din Vaterstatten, Germania, aducând o contribuție masivă la cunoașterea realităților crude și a metodelor inumane puse în practică de regimul comunist din țară asupra populației. Horia Sima despre D. Leontiaș: "Suferința celor de-acasă îi domina existența, îl ținea într-o permanentă încordare și îi mobiliza toate resursele sufletului pentru lupta eliberării. Dumitru Leontieș era un chinuit. Chinuit de tragedia neamului, ale cărui gemete i se implantau în inimă ca niște pumnale..."

A murit într-un suspect accident de automobil la 5 August 1976 petrecut pe autostrada Nürnberg-Ingolstadt din Germania împreună cu preotul Vasile Zăpârțan, pe când se întorceau de la Zirndorf unde ajutaseră câțiva români recent refugiați din țară.

 

München - Demetriu Leontieș la un parastas pentru pomenirea eroilor Moța și Marin

 

Dumitru Leontieș la Majadahonda, aducând salutul legionarilor din Germania

 

OPERA:

 

Oprește timpul! – manuscris al tinereții 1935-1938 (nepublicat);

 

Prin mlaștini și furtuni (versuri), Editura "Dacia", Rio de Janeiro, Brazilia, 1969;

 

La răscrucea neamului (poeme), Editura "La Răscruce", Vaterstatten, Germania, 1974. Prefață semnată de Faust Brădescu; ilustrațiile: Ion Mirea și Ellysei Russo.