LISTA INCOMPLETĂ A ASASINILOR EXECUTAȚI DE LEGIONARI

ÎN NOAPTEA DE 26-27 NOEMBRIE 1940 LA JILAVA

 

 

Generalul Gabriel Marinescu: Prefect al Poliției Capitalei și apoi Ministru de Interne. A ordonat și supravegheat direct uciderile de legionari de la Prefectură. Era unul din "brațele de execuție" ale regimului Carol II.

 

Generalul Ion Bengliu: Inspector General al Jandarmeriei, era al doilea "braț de execuție" al crimelor regimului carlist.

 

Generalul Gheorghe Argeșeanu: Fost Comandant al Corpului II Armată, numit Prim Ministru in 21-22 Septembrie 1939, a acoperit cu prestigiul hainei sale militare uciderile în masă ale legionarilor din noaptea de 21-22 Septembrie 1939.

 

Colonelul Gherovici: din Inspectoratul de Jandarmi. Mâna dreaptă a lui Bengliu. A luat parte direct la asasinarea lui Codreanu.

 

Colonelul Zeciu: Prim Procuror Militar, a organizat asasinarea și îngroparea lui Corneliu Zelea Codreanu și a celor 13 legionari uciși împreună cu acesta.

 

Colonelul Anibal Panaitescu: din Jandarmerie, schingiuitor și ucigaș de legionari.

 

Colonelul Negulescu: Președintele Tribunalului Militar din Cluj. S-a distins prin multe sentințe nedrepte contra legionarilor. A permis ca, fiind încă sub jurisdicția Tribunalului Militar, să fie dați poliției pentru a fi uciși la Huedin-Cluj, 7 legionari.

 

Maior Aristide Macoveanu: din Jandarmerie. A luat parte la pregătirea și executarea uciderii lui Corneliu Codreanu. Era șeful unuia din furgoanele care transportau pe deținuți și a dat ordinul de a fi executați prin ștrangulare cu funii, când treceau prin Pădurea Tâncăbești.

 

Maior Iosif Dinulescu: din Jandarmerie. Împreună cu Macoveanu a luat parte la execuția lui Corneliu Codreanu, în forma descrisă mai sus.

 

Maior Alexandru Popescu: Șeful Jandarmeriei din Constanta. Cunoscut în această provincie prin ura și cruzimea lui față de legionari. Personal a împușcat pe preoții Chivu și Stoica Mocanu, din județul Constanța.

 

Maior Scarlat Rioșianu: Comandantul Jandarmeriei din Râmnicu Sărat. A luat parte la pregătirea asasinării lui Corneliu Codreanu și a celorlalți 13 legionari.

 

Căpitanul Blebea: din Jandarmerie. La ordinul acestuia au fost uciși la Huedin (Cluj), 7 legionari.

 

Sublocotenentul Cinghiță: din Jandarmerie. A comandat executarea (și chiar a tras) a 31 de legionari legați de mâini și de picioare în lagărul de la Vaslui.

 

Plutonierul Sârbu: jandarm, din lotul celor aleși pentru ștrangularea legionarilor în furgoanele ce-i transportau la Jilava. El l-a strangulat pe Corneliu Codreanu.

 

13 Plutonieri Jandarmi: Fiecare din aceștia a strangulat un om în acele două faimoase furgoane ale morții.

 

Victor Iamandi: Ministru de Justiție în marea prigoana carlistă. A luat parte, ca membru influent al regimului, la asasinatele petrecute atunci. În toate momentele grele prin care a trecut Mișcarea Legionară, îl găsim ca instigator al acestora. În guvernul Duca era Secretar de Stat la Interne și a dirijat represiunea ce-a avut loc atunci.

 

Radu Pascu: Fost Prim-Președinte al Curții de Apel din București. A luat parte la prigoana contra legionarilor sub regimul carlist.

 

Moruzof: Șeful Serviciului de Informații al Armatei. A fost una dintre piesele importante ale sistemului carlist și co-părtaș la violențele și asasinatele comise atunci.

 

Niky Ștefănescu: Director al Siguranței Statului. Era al treilea "braț de execuție" al regimului Carol II. Sub direcția lui s-au comis schingiuirile de la Siguranță unde s-au ucis zeci și zeci de oameni nejudecați și nevinovați.

 

Vasile Parisianu: Director al Prefecturii de Poliție din București. A luat parte la toate crimele comise acolo.

 

Pavel Patriciu: Comisar al Prefecturii de Poliție din Capitală. Schingiuitor cunoscut și temut în rândurile legionarilor.

 

Panova Ion, Bonea Niculescu, Otto Reiner, L. Constantinescu, P. Malenschi, N. Graman, Iuliu Horvath, Victor Horvath, Petre Gheorghiu, C-tin Popescu, Miron Tudor, C. Boulet, Marin Georgescu: toți aceștia erau agenți ai Prefecturii de Poliție din București. Făceau parte din așa numita "brigadă mobilă" care se ocupa cu descoperirea și lichidarea sumară (de preferință prin sugrumare și ardere la crematoriu) a legionarilor în orice punct al țării, unde ar fi fost semnalați aceștia. S-au distins prin cruzimi nemaipomenite.

 

Mihail Vârfureanu: Student la medicină și legionar. Este captat de poliție ca agent informator. În timpul prigoanei lui Carol II reușește să ajungă Șeful Studențimii Legionare din București. În această calitate are legături strânse cu grupul de conducere clandestin al Mișcării. Dă informații importante poliției care conduc la prinderea și executarea multor camarazi de-ai lui. Este demascat de-abia în urma arestării și uciderii șefei femeilor legionare, Nicoleta Nicolescu, arestată in timpul unei întrevederi cu acest individ.

 

Restul de deținuți de la Jilava, ale căror nume lipsesc aici, erau jandarmi și comisari de poliții, asasini de speța celor descriși mai sus.

 

În toate publicațiile care tratează subiectul Mișcării Legionare, acești asasini se numesc "personalități politice" împușcate la Jilava.