ECHIPA PENTRU SPANIA

 

Grup de 8 legionari care au participat, inițial cu caracter simbolic, la efortul trupelor generalului Franco de a restabili ordinea socială din Spania, grav afectată de asalturile comuniste. Echipa legionară a plecat din România la 24 noiembrie 1936, cu trenul până în Hamburg, apoi cu vaporul până în Portugalia, ocolind Franța, unde regimul evreului Leon Blum (sprijinitor al comuniștilor spanioli) nu le-a permis tranzitul.

 

General Gheorghe Cantacuzino, Ion Moța, Gheorghe Clime, Alexandru Cantacuzino, Bănică Dobre, preot Ion Dumitrescu-Borșa, Niculae Totu și Vasile Marin

 

Legionarii români au fost întâmpinați și aclamați în orașul Soria, împodobit cu drapele românești și spaniole. Generalul Zizi Cantacuzino, conducătorul echipei, a rostit în discursul său: „Acest război sfânt nu este numai al Spaniei; el ne aparține nouă tuturor. La Alcazar și aici, pe frontul din nordul Madridului, ne asumăm apărarea lumii întregi“. Deși legionarilor li s-a oferit posibilitatea de a fi încadrați conform gradelor deținute ca ofițeri de rezervă, ei au refuzat, cerând să lupta ca simpli soldați.

După câteva zile de instrucție, întreaga echipă (cu excepția generalului Cantacuzino) a intrat în luptă în prima linie. Bănică Dobre a fost rănit și a trebuit să fie evacuat.

La 11 ianuarie 1937, la Majadahonda (15 km de Madrid), este evacuat și Niculae Totu din cauza gripei și febrei. La 13 ianuarie Ion Moța și Vasile Marin sunt doborâți de un bombardament de tancuri al comuniștilor. Sacrificiul celor doi eroi români a generat mari manifestații de simpatie în Spania, Franța, Belgia, Germania, Polonia, iar în România peste un milion de oameni i-au petrecut pe ultimul drum.

Ion Moța și Vasile Marin au fost înmormântați la Casa Verde unde a fost ridicat un mausoleu în onoarea lor.

 

Ion Moța și Vasile Marin, nedespărțiți în viață și în moarte