ASASINUL I. G. DUCA si PRACTICILE SALE "DEMOCRATICE"

 

* 15 Noiembrie 1933: Căderea guvernului Vaida si venirea la putere a guvernului liberal sub conducerea lui I.G. Duca - cu Nicolae Titulescu la externe, având ca misiune, nimicirea Miscării Legionare. Dizolvarea parlamentului si fixarea noilor alegeri pentru 20 Decembrie. Miscarea Legionară intră în campania electorala cu mare avânt, având liste in 66 de judeţe. Mare curent pentru Legiune.

 

 

* 20 Noiembrie 1933: Ziarul "Calendarul" este suspendat pe timp de 12 zile pentru un articol împotriva camarilei (Lupeasca). Intră în lupta pentru susţinerea Legiunii, ziarul "Cuvântul" condus de Prof. Nae Ionescu.

 

* 22 Noiembrie 1933: Studentul legionar Virgil Teodorescu este împuscat de poliţie la Constanţa, în timp ce lipea afise electorale. Este primul legionar căzut în lupte (cea dintâi jertfă a Legiunii).

 

* 28 Noiembrie 1933: Este asasinat la Iasi legionarul Niţă Constantin.

 

* 4 Decembrie 1933: Căpitanul Corneliu Z. Codreanu dă o circulară prin care înfierează prigoana dezlănţuită de guvernul liberal si arată ca autori-asasini si schingiuitori ai legionarilor pe: I.G. DUCA, Nicolae Titulescu, Victor Iamandi, Inculeţ, Victor Antonescu, Valer Roman, gen. Dumitrescu, com. jandarmilor si Eugen Cristescu, directorul general al Siguranţei. Circulara a fost publicata si in ziarul "Cuvantul" din 24 Decembrie 1933 sub titlul: "Un cuvânt în chestiunea Gărzii de Fier".

 

* 10 Decembrie 1933: A treia dizolvare a Gărzii de Fier. Guvernul liberal al lui I. G. Duca dizolvă Garda de Fier, pentru a o împiedica să participe la alegeri, deoarece curentul în mase devenise foarte puternic. Peste 20.000 de legionari sunt arestaţi in noaptea de 9 spre 10 Decembrie 1933. Legionarii sunt scosi în afara legii, schingiuiţi si aruncaţi în temniţe. Căpitanul Corneliu Z. Codreanu, urmărit pentru a fi ucis, nu este găsit. Toate publicaţiile legionare sunt suprimate, sediile devastate si închise.

 

* 12 Decembrie 1933: Este asasinat legionarul Bălăianu Nicolae, plugar, Vlasca.

 

* 12 Decembrie 1933: Este asasinat legionarul Toader Toma, croitor, Tecuci.

 

* 29/30 Decembrie 1933: Eliberat din închisoarea Jilava în ziua de 29 Decembrie, Comandantul Legionar Sterie Ciumetti, este asasinat miseleste de poliţie in noaptea de 29/30 Dec., iar cadavrul său aruncat în lacul Fundeni (lângă Ostrov), de la marginea Bucurestiului.

 

* 29/30 Decembrie 1933: Pe peronul gării Sinaia, este P E D E P S I T prim-ministrul liberal-criminal I.G. Duca, care a ordonat prigoana sălbatică împotriva Gărzii de Fier si asasinatele pomenite mai sus.

 

* 30 Decembrie 1933: Este asasinat legionarul Gheorghe Bujgoli, colonist Dobrogea.

 

* 12 Ianuarie 1934: este asasinat legionarul Negrea Gheorghe, plugar din Fardea, Severin.

(Vezi: "Monitorul Oficial", 1933 (datele cuprinse mai sus);

(Vezi: "Cronologie Legionară", Colecţia "Omul Nou", 1953).